Gemeente Courtland (Canada) geïnstitueerd

Woensdag 27 september is de afdeling Courtland (Canada) geïnstitueerd tot zelfstandige gemeente.

Sinds 8 september 2019 was Courtland een afdeling van de gemeente Norwich. Omdat er jaarlijks gemiddeld tussen de 60 en 70 kinderen geboren worden en de gemeente Norwich daardoor naar verwachting nog verder zal groeien, besloot de kerkenraad om een nieuwe afdeling te stichten in Courtland, 22 kilometer ten zuiden van Norwich, voor de (destijds) ongeveer 300 leden en doopleden die in het gebied rond Courtland wonen.

Ds. E. Hakvoort van Norwich bediende het Woord uit Exodus 29:44 (En Ik zal de tent der samenkomst heiligen, mitsgaders het altaar; Ik zal ook Aäron en zijn zonen heiligen, opdat zij Mij het priesterambt bedienen). Hij bepaalde zijn gehoor bij ‘Het huis des HEEREN’, en vroeg achtereenvolgens de aandacht voor 1. Een geheiligde plaats, 2. Een geheiligd ambt, en 3. Een geheiligd volk. Deze drie zaken spreken over de heiliging van het huis des Heeren, de bevestiging van de ambten, en de instituering van de gemeente.

Hoe noodzakelijk is het dat de waarheid naar de Godzaligheid ook in Courtland mag worden gehoord.
Het voornaamste is echter dat er een volk mag zijn dat door Woord en Geest mag worden toegebracht tot de gemeente die zal zalig worden. Dat is het volk voor wie het hier in beginsel en eens voor eeuwig waar mag worden: ‘daar Uw geheiligd volk van Uwe trouw mag zingen.’

Na de dienst werd de gemeente achtereenvolgens toegesproken door ds. E. Hakvoort namens de Norwich NRC, ds. H. de Leeuw namens de classis Oost, ds. H.D. den Hollander namens de classis Far West en ouderling E. Korevaar namens de NRC van Courtland.

De gemeente van Courtland telt momenteel 438 leden en bestaat voornamelijk uit jonge gezinnen die vanwege de ook in Canada gestegen huizenprijzen zich wat meer ten zuiden van Norwich vestigden. Onder hen zijn geen agrariërs.

De kerkenraad is verkozen conform de kerkorde door middel van een zogenaamde vrije stemming en bestaat voornamelijk uit dezelfde ambtsdragers die voorheen de afdeling van Courtland ook gediend hebben.

Naar: gergeminfo.nl, ds. E. Hakvoort, Norwich (Canada)

Maak jouw eigen website met JouwWeb